Спосіб життя і середовище проживання бекаса

Бекас – це не єдина птиця сімейства бекасовых загону ржанкоподібних, до нього також відносяться менш відомі дупель і вальдшнеп.

Бекас широко поширений в Європі і північних частинах Азії. Ареал проживання включає в себе всю територію між Ірландією на заході, Командорськими островами на сході і Байкалом на півдні.

Далеко на північ він не заходить, але зустрічається на більшій частині нашої країни. З-за скритного сутінкового способу життя бекаса іноді називають «нічний кулик».

Особливості та середовище бекаса

Опис птиці бекас дає уявлення про нього як про невелику пташку скромного забарвлення. Розмір тіла становить 20-25 см, важить птах при цьому 90-120 р.

Рідкісні самці досягають максимальних розмірів в 30 см і маси 130 р. Виділяється бекас довжиною дзьоба, вона становить 6-7 см, тобто практично четверту частину всієї довжини тіла.

На коні він трохи сплющений, це необхідно для кращого захоплення дрібних комах і черв’яків. Забарвлення тіла бекаса відповідає середовищі і служить в першу чергу для маскування.

Спина у птаха темно-бура з темно-рудими пестринами і поздовжніми смужками білувато-охристого кольору.

Голова темного чорно-бурого кольору, при цьому уздовж тім’я проходять дві смуги чорного кольору, а між ними – рудувата.

Це відрізняє бекаса від його близького родича вальдшнепа. Черевце біле, місцями охристое з темними рисками, а грудка пофарбована досить строкато.

Самки і самці мають однаковий забарвлення. У бекаса досить довгі ноги, це дозволяє йому легко переміщатися у високій траві і на мілководді.

Фото птиці бекас підтверджує дані твердження. Типове місцепроживання бекаса – болото, іноді може селитися на луках поруч з водою або в рідколіссі.

Дивіться також:  Птах камянка. Спосіб життя і середовище проживання птиці камянки

Характер і спосіб життя бекаса

Не беручи до уваги період розмноження, птах бекас досить прихована. Основна її активність припадає на час сутінків, почути її крик можна вкрай рідко.

В основному це трапляється при великому переляку. Видає звук птах бекас в основному під час зльоту, і тоді його крики схожі на «чвек» або «жвяк».

Перші кілька хвилин птах летить не по прямій, а як би зигзагом і похитується. Але в більшості випадків їй достатньо спробувати втекти, як правило, це легко виходить навіть у високій траві.

Не дивлячись на проживання в місцях близьких до води, бекас не здатний плавати і не має перетинок на ногах. Зняти відео з птахом бекас дуже складно через їхню надзвичайну обережність і лякливості.

Бекас – це перелітний птах. На зимівлю, в основному, відлітає в Західну Європу, Африку, Південну Азію і навіть на острови Полінезії.

Сама рання дата повернення на місця гніздування – кінець березня. Основний період прильоту в північну частину ареалу і тундру відзначається наприкінці травня.

Поодинокі особини залишаються на зимівлю в основних місцях проживання, таке трапляється, якщо набрав перед довгим перельотом вага бекас став занадто важким.

Харчування бекаса

Зрозуміти чим харчується птах бекас досить легко, якщо згадати про її типових місцях проживання. Годуються бекаси на суші або на мілководді.

Можуть ловити дрібних мошок, але найчастіше шукають комах, черв’яків, слимаків і личинок у грунті.

Під час полювання бекас може занурювати свій довгий дзьоб у землю до самого заснування і ковтати їжу не виймаючи його назад. В крайньому випадку живиться насінням рослин.

Дивіться також:  Тупик птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці тупик

Розмноження та тривалість життя бекаса

Підшукувати собі пару бекаси починають ще до прильоту на місця гніздування. Шлюбні ігри самців досить оригінальні і небезпечні.

Обряд залицяння виглядає наступним чином. Бекас різко зривається з землі і швидко летить вгору під гострим кутом.

Піднявшись на кілька десятків метрів угору, він трохи складає крила, широко розкриває хвіст і, злегка подрагивая ними спрямовується вниз.

Таке різке падіння з висоти 10-15 м триває всього 1-2 секунди. При цьому пір’я хвоста вібрують і видають специфічний деренчливий звук, який нагадує мекання ягняти.

Такі віражі можуть повторюватися кілька разів поспіль. Крім чудес пілотажу в ритуал залицяння входять крики, схожі на «тек» або «таку-таку», з землі, пня або верхівки дерева, або навіть на льоту.

На фото гніздо з кладкою бекаса

Голоси птахів бекасів досить високі і гучні, тому в період залицянь їх легко виявити.

Бекаси на літо утворюють пари, які розпадаються перед перельотом на зимівлю. Будівництвом гнізда займається тільки самка.

Так як бекас – болотяний птах, найкращим місцем для нього є купина, на якій робиться невелике поглиблення з плоским дном, а потім воно вистилається сухою травою.

Кладка включає від 3 до 5 яєць. Яйце бекаса має грушовидну форму, пофарбовані в оливковий, іноді бурого кольору з сірувато-бурими плямами.

Період розмноження у бекасів починається на початку червня. Висиджує кладку також тільки самка, період висиджування триває від 19 до 22 днів.

На фото пташеня бекаса

Якщо самка при насиджуванні помічає небезпеку, вона пригинається до землі і завмирає, намагаючись злитися з навколишнім середовищем. Завдяки особливостям забарвлення їй це непогано вдається.

Дивіться також:  Папуга эклектус птах. Спосіб життя і середовище проживання папугу эклектус

Вилупилися пташенята залишають гніздо відразу після того як обсохнуть, але обидва батьки залишаються з ними до тих пір, поки малюки не стануть на крило.

Намагатися піднятися над землею вони починають ще через 19-20 днів. До цього часу в разі небезпеки дорослі можуть переносити їх на інше місце по одному на льоту.

При цьому бекас затискає пташеня ногами і летить низько над землею. Повністю самостійними молоді пташенята стають до кінця липня.

З-за широкої поширеності бекас є однією з найпопулярніших птахів у мисливців.

Згідно із законодавством, полювання на нього заборонена у весняний період у зв’язку з періодом розмноження, відкривається сезон на початку серпня.

Бекас не занесений в Червону книгу, тому вимирання цій кумедній птиці можна не побоюватися.

Цікавий факт: в англійській мові бекас носить назву snipe. Саме від нього в XIX столітті сталося слово «снайпер», адже мисливець, який за допомогою зброї того часу потрапив у маленького бекаса в його зигзагоподібний польоті, був першокласним стрільцем.

Back to Top