Одного разу глянувши навіть на фотографію цього неймовірно привабливого тварини, ми просто не можемо відірвати очей від його проникливим ушастой мордочки. Хоча насправді це хижак з підвиду малих кішок, вертких мешканців пустелі.

Особливості та середовище оксамитового кота

Барханный або піщаний кіт названий на честь генерала Франції Margueritte, очолив Алжирську експедицію в 1950 році. В ході експедиції був знайдений цей красень (з лат. Felis margarita).

Особливість його полягає в тому, що це найменший хижак з усіх диких кішок. Довжина дорослої тварини досягає всього 66-90 см, 40% з них припадає на хвіст. Важить барханный кіт від 2 до 3,5 кг.

Має відповідну своїй назві піщану забарвлення шерсті, що дозволяє йому маскуватися від недоброзичливців в його середовищі. Опис барханного кота краще почати з голови, вона у нього велика з пухнастими бакенбардами», вуха відстовбурчені в боку, щоб уникнути надування в них піску, крім того вони служать локаторами, щоб краще чути видобуток і небезпеку, що наближається, ну і, звичайно, служать в якості теплообмінника.

Лапи короткі, але сильні, для того щоб швидко ритися в піску при будівництві своїх нір або розривати сховався в пісок видобуток. Ще піщані коти мають звичку заривати свою їжу, якщо вона не доедена, залишаючи її на завтра.

Покриті жорсткою шерстю стопи захищають хижака від гарячого піску, нігті не дуже гострі, заточуються в основному при ритті піску або завдяки лазіння по скелях. Хутро котів має пісочну або піщано-сіре забарвлення.

На голові і спині є темні смуги. Оченята обрамлені і підведені тонкими смужками. Лапки і довгий хвіст теж прикрашені смугами, інколи кінчик хвоста має темне забарвлення.

Оксамитовий кіт живе в безводних областях з пісочним дюнами і в скелястих місцях в пустелі, де температурний режим досягає 55 градусів за Цельсієм в літній час і в зимову до 25 градусів. Ось, наприклад денна температура піску в Цукрі досягає 120 градусів, можна собі уявити, як ці тварини переносять спеку без води.

Дивіться також:  Кінь мустанг. Спосіб життя і середовище проживання мустангів

Характер і спосіб життя барханного кота

Ці хижаки ведуть нічний спосіб життя. Тільки з наближенням темряви вони залишають свою нору і вирушають на пошуки їжі, іноді на дуже довгі дистанції, довжиною до 10 кілометрів, адже території піщаних котів можуть досягати 15 км.

Іноді вони перетинаються із сусідніми територіями своїх побратимів, що спокійно сприймається тваринами. Поохотившись, коти знову поспішають в своє укриття, це можуть бути покинуті лисицями нори, норки дикобразів, корсаков, гризунів.

Деколи вони просто ховаються в гірських ущелинах. Іноді замість тимчасових жител вони будують власні підземні укриття. Сильні лапи допомагають дуже швидко домогтися потрібної глибини норки.

Перед тим як покинути норку, коти завмирають на деякий час, прислухаючись до навколишнього середовища вивчаючи звуки, тим самим запобігаючи небезпека. Після повернення з полювання точно так само завмирають перед ніркою, прислухаючись, чи не зайняв хтось житло.

Коти дуже чутливі до опадів і намагаються не покидати свій притулок під час дощу. Бігають вони дуже швидко, пригнувшись до землі, змінюючи траєкторію, швидкість пересування і навіть підключаючи стрибки, і при всьому при цьому досягають швидкості до 40 км/ч.

Харчування

Барханный кіт живиться кожну ніч. Здобиччю може виявитися будь-яка живність, що попалася на його шляху. Це можуть бути дрібні гризуни, зайці, пісковики, тушканчики.

Коти не вибагливі в їжі, і можуть задовольнятися комахами, птахами, ящірками, загалом, все, що ворушиться. Ще оксамитові коти славляться як чудові мисливці на змій.

Вони дуже вправно збивають, тим самим оглушають змію і швидко її вбивають укусом. Перебуваючи Далеко від води, кішки практично не п’ють воду, а споживають її в складі їжі і протягом довгого часу можуть перебувати без рідини.

Дивіться також:  Малайський ведмідь. Спосіб життя і середовище проживання малайського ведмедя

Розмноження та тривалість життя барханного кота

Шлюбний сезон у різних видів котів починається не однаково, це залежить від населеної місцевості та клімату. Виношують своїх дитинчат вони 2 місяці, послід складається з 4-5 кошенят, іноді він досягає 7-8 малят.

Народжуються вони в нірці, як і звичайні кошенята сліпі. Важать вони в середньому до 30 р і дуже швидко набирають вагу по 7 г щодня протягом трьох тижнів. Через два тижні їх блакитні оченята відкриваються. Харчуються кошенята материнським молочком.

Підростають вони порівняно швидко і, досягнувши п’яти тижнів, вони вже намагаються полювати і рити ямки. Ще деякий час кошенята знаходяться під наглядом матері і в шести-восьмимісячного віці залишають свою матір, ставши абсолютно самостійними.

Процес розмноження відбувається раз у рік, але в будь-який час року. У шлюбний період самці видають гучні, зразок лисячих, гавкаючі звуки, тим самим привертаючи увагу самок. А в звичайному житті, вони, як і звичайні домашні коти вміють нявкати, гарчати, шипіти і муркотіти.

Спостерігати і досліджувати піщаних котів дуже не просто, так як вони практично завжди знаходяться в укритті. Але завдяки вченим і новітнім технічним досягненням є можливість дізнатися про барханном кота з фото і відеозйомок як можна більше.

Ось, наприклад, ми знаємо, що піщані коти дуже хороші мисливці. Завдяки тому, що подушечки їх лап густо вкриті хутром їх сліди практично непомітні і не залишають вм’ятин в піску.

Під час полювання при хорошому місячному освітленні вони сідають і прищуривают очі, щоб по відображенню очей вони не були розсекречені Мало того, щоб уникнути свого виявлення за запахом, коти закопують свої екскременти глибоко в пісок, що не дає можливість науковцям зробити більш точний аналіз їх раціону харчування.

До того ж захисний піщаний колір шерсті робить котів майже не помітними на тлі місцевого ландшафту і, відповідно, не вразливими. Густота вовни допомагає зберігати вологу тварині, що дуже важливо в пустелі і зігріває в холодну пору року.

Дивіться також:  Лісовий кіт. Спосіб життя і середовище проживання лісового кота

Барханный кіт занесений в Міжнародну червону книгу як «близький до уразливого стану», але все ж його популяція досягає 50 000 особин і поки зберігається на цій позначці, можливо завдяки скрытному існування цих чарівних створінь.

Тривалість життя барханного кота в домашніх умовах становить 13 років, що не можна сказати про тривалість життя на волі. Малюки живуть ще менше, так як в більшій мірі схильні до небезпеки, ніж дорослі коти, через свою недосвідченість, і їх смертність доходить до 40 %.

Дорослі коти теж піддаються небезпеки, такий як хижі птахи, дикі собаки, змії. І, на превеликий жаль, сама страшна і безглузда небезпека – це людина зі зброєю. Зміна клімату і зміна ландшафту проживання теж згубно впливає на цей вид чудових тварин.

Звичайно, в домашніх умовах барханный кіт відчуває себе більш захищеним. Йому не потрібно полювати, добуваючи їжу і ризикуючи життям, за ним доглядають, годують, лікують і створюють максимально наближені до природи умов, але це за умови нормальних заводчиків котів, а не перекупників і браконьєрів.

Адже офіційною продажу піщаних котів немає, і однозначної вартості кішок теж немає, а підпільна ціна барханного кота на зарубіжних сайтах досягає $6000. І при великому бажанні на неофіційній основі, звичайно ж, можна купити барханного кота, але за великі гроші.

Ще дивно цих привабливих тварин можна побачити в деяких зоопарках. Через комерційних пропозицій та вилову пустельних котів з-за дуже цінного хутра, страждають популяції цих і так рідкісних тварин.

У Пакистані, наприклад, вони майже на межі зникнення. Дуже шкода, що людська жадібність призводить до загибелі цілих видів таких чудових тварин, як барханный кіт.

Back to Top