Балобан, балабан, рарог, ительги – стільки назв має сокіл, який є одним з найнебезпечніших хижаків у світі птахів.

Особливості та середовище балабана

Птахи балобан поширені в Центральній Азії, Казахстані, південних районах Сибіру, Бурятії, Туркменії, Забайкаллі, Узбекистані, Ірані, Афганістані та Китаї.

Сокіл балобан – має досить великі розміри, в довжину може досягати 60 див. Важить від одного до півтора кілограмів.

Розмах крил може коливатися від 1 до 1,5 м. Самки більші за самців. Однак, зовнішнім виглядом не відрізняються. Статевий диморфізм виражений дуже слабо.

Рарог має досить строкате забарвлення. Частіше зустрічаються сірі з білим відтінком або бурі з рудим відтінком. На грудях присутні поздовжні темні смуги.

На світло-коричневою голові – строкаті вкраплення, лапи світлі. Дзьоб блакитного відтінку, на кінці чорний, восковиця світло-жовта.

Краї махових пір’їн і хвіст птаха прикрашені білими плямами. Хвіст у пернатих довгий, очі облямовані жовтими кільцями.

Насиченість колірної гами змінюється в залежності від ареалу. У особин, які проживають на сході, вона більш яскрава, ніж у західних родичів.

Балобан і сапсан дуже схожі між собою, особливо в польоті. Балобан має більш світле забарвлення, інші пропорції крил і ще деякі відмінності.

Найбільше ительги схожі з кречетами. Однак, існування прикордонних підвидів не дає їм бути в одній категорії. Цікаво, що деякі вчені відносять балобанов до одного північного виду кречетов.

Характер і спосіб життя балабана

Степу, лісостепу, змішані та листяні ліси, а також їх околиці, гори і скелі – ось місця, де селиться пернате.

Полює птах на відкритих місцях недалеко від води, дерев або скель, де знаходиться багато здобичі і її зручно виглядати.

Дивіться також:  Жовта плиска птах. Спосіб життя і середовище проживання жовтої плиски

Будівництвом своїх гнізд балобан не займається. Зазвичай птах займає житло курганников, воронов або канюка.

Спостерігалися випадки захоплень навіть гнізд орлов. Після того, як житло знайдено, пернаті починають його добудовувати і ремонтувати.

Для цього використовуються гілки і пагони дерев і чагарників, дно птиці вистилають з допомогою пуху, вовни, і шматками шкур вбитих ними тварин. Пара може доглянути кілька місць для житла і використовувати їх по черзі.

Полювання з балобаном є найбільш популярним видом соколиного полювання. Вона нічим не поступається по захопливості полюванні з яструбом тетерев’ятником.

Саме цю птицю згадуються у стародавніх творах. Цікаво, що пернате дуже прив’язується до свого господаря, що цінується дуже високо.

На жаль, незважаючи на те, що балобан занесений в Червону Книгу, його поголів’я постійно зменшується.

Згідно з даними статистики, чисельність птахів становить приблизно 9000 особин, хоча арел їх досить великий.

Зменшення кількості птахів сприяють багато факторів:

  • відлов птахів з подальшою контрабандою в країни, де полювання з соколом користується популярністю. Для цих цілей використовується вилов пташенят, з подальшим їх прирученням. Арабські емірати – країна, де особливо процвітає чорний ринок торгівлі соколами. На цій території пропадають безліч птахів. Відомо, що один навчений балобан на чорному ринку коштує приблизно сто тисяч доларів, ненавченого – до двадцяти тисяч. У процесі навчання загибель птахів сягає до 80%.

  • отруєння балобанов речовинами, які використовуються для боротьби з гризунами;

  • загибель пернатих на лініях электопередач;

  • зміна кліматичних умов у гіршу сторону і так далі.

Природних ворогів у цих хижаків немає. Небезпека для них є тільки пугач.

Балобан в більшості випадків веде осілий спосіб життя. Тільки північні мешканці є перелітними.

Харчування птиці балобан

Балобан є смертельно небезпечним вбивцею і самим лютим хижаком. Він стрімко і тихо вбиває свою жертву. Голодним буває дуже рідко.

Його дуже бояться потенційні жертви. Ліс практично завмирає під час польоту цієї граціозної птиці.

До свого «майбутнього обіду» сокіл спрямовується на величезній швидкості, іноді вона досягає до 250 км/ч.

Далі під прямим кутом падає і кігтями б’є жертву в бічну частину. Часто смерть потерпілого настає миттєво.

Цікаво, що при наближенні до цілі хижак не зменшує швидкість. Навпаки – набирає. Уникати травм птиці дозволяє наявність міцного черепа і еластичних суглобів.

Якщо перший удар не призвів до бажаного результату, і жертва залишилася живою, балобан з другого заходу добиває її. Їсть він на місці полювання або несе їжу в гніздо.

Живиться балобан гризунами, дрібними ссавцями, ховрахами, пищухами і великими ящірками. У їх раціон можуть також входити комахи.

Хижаки легко справляються також з фазанами, качками і дрохвами. Але частіше ловлять голубів, галок, чайок і інших невеликих пернатих.

Харчування гризунами робить їх незамінними у боротьбі з шкідниками сільського господарства.

Прекрасний зір та уміння літати у повітряному просторі дозволяє балабана помічати жертву з великої висоти.

Крім того шанс на удачу збільшується умінням полювати на поверхні землі і ловити птахів безпосередньо в повітрі.

Балобаны є моногамними птахами і володіють досить великим мисливським ділянкою, приблизно 20 км.

Вони ніколи не добувають їжу поблизу гнізда і відлітають подалі. Ці фактором користуються пернаті подрібніше і слабший.

Вони оселяться поруч з житлом сокола, ніж захищають свій будинок від самого хижака та інших недоброзичливців, які не наблизяться до балабана. Вдень рароги відпочивають, полюють вранці і вечорами.

Розмноження та тривалість життя балабана

Як тільки пара хижаків знаходить житло, відбувається спарювання. У квітні самка балабана відкладає до 5 яєць жовтого або коричневого відтінків, овальної і загостреної форми. Вони своїм зовнішнім виглядом нагадують яйця кречета.

На яйцях переважно сидить самка. Однак, вранці і ввечері самець її замінює. В інший час майбутній тато всіляко захищає і захищає самку.

Через місяць на світ з’являються пташенята балабана. А ще через місяць малюки оперяються і поступово стають схожими на дорослих птахів.

У липні-серпні маленькі соколи вилітають з житла на маленькі відстані і навчаються самостійно добувати їжу. До розмноженню балобаны готові у віці одного року.

У дикій природі ці хижаки можуть прожити до 20 років. Однак відомі випадки, коли вони досягали віку 25-30 років.

Дивіться також:  Страус Ему. Спосіб життя і середовище проживання страуса Ему
Back to Top