Особливості і середовище існування бабака

Бабак (від латинського Marmota) – це досить великий ссавець з сімейства білячих, загону гризунів.

Батьківщиною тварин сурков є Північна Америка, звідти вони поширилися в Європу і Азію, і зараз налічується близько 15 основних їх видів:

  • Сірий він же горноазиатский або алтайський бабак (від латинського baibacina) – ареал проживання гірські масиви Алтаю, Саян і Тянь-Шаню, Східний Казахстан і південь Сибіру (Томської, Кемеровської і Новосибірська області);

  • Байбак він же Бабак або степовий бабак звичайний (від латинського bobak) – заселяє степові райони Євразійського континенту;

  • Лісостепової він же бабак Кащенко (kastschenkoi) – мешкає в Новосибірській, Томській областях на правому березі Обі;

  • Аляскінський він же бабак Бауера (broweri) – проживає в найбільшому штаті США – на півночі Аляски;

    На фото бабак байбак

  • Сивий (від латинського caligata) – воліє жити в гірських системах Північної Америки в північних штатах США і Канади;

  • Черношапочний (від латинського camtschatica) – за регіонами проживання поділяють на підвиди:

  • Северобайкальский;

  • Лено-колымский;

  • Камчатський;

  • Довгохвостий він же червоний або бабак Джеффрі (від латинського caudata Geoffroy) – краще селитися в південній частині Середньої Азії, але зустрічається також в Афганістані та північній Індії;

    На фото альпійські бабаки

  • Жовточеревий (від латинського flaviventris) – ареалом проживання є захід Канади і Сполучених Штатів Америки;

  • Гімалайський він же Тибетська бабак (від латинського himalayana) – як зрозуміло з самої назви, даний вид сурков мешкає в гірських системах Гімалаїв і Тибету нагір’я на висотах до снігової лінії;

  • Альпійський (від латинського marmota) – місцем проживання цього виду гризуна є Альпи;

  • Бабак Мензбира він же таласький бабак (від латинського menzbieri) – поширений у західній частині Тань-Шаньских гір;

  • Лісовий (monax) – населяє центральні і північно-східні землі США;

  • Монгольська він же Тарбаган або Сибірський бабак (від латинського sibirica) – поширений на територіях Монголії, півночі Китаю, в нашій країні мешкає в Забайкаллі і Туві;

  • Олімпійський він же Олимпикский бабак (від латинського olympus) – місце проживання — Олімпійські гори, які розташовані на північно-заході Північної Америці в штаті Вашингтон, США;

  • Ванкуверский (від латинського vancouverensis) – ареал проживання невеликий і розташований на західному узбережжі Канади, на острові Ванкувер.

Дивіться також:  Шимпанзе мавпа. Спосіб життя і середовище проживання шимпанзе

Можна дати опис тварини бабака як ссавець гризун на чотирьох коротких лапах, з невеликою, трохи витягнутої головою і об’ємним тілом, закінчується хвостом. У роті мають великі, потужні і досить довгі зуби.

Як говорилося вище, бабак – це досить великий гризун. Самий дрібний вид — бабак Мензбира, має довжину тушки 40-50 см і вага близько 2,5-3 кг.

Найбільшим є тварина степів бабак лісостеповій – його величина тіла може досягати 70-75 см, при вазі тушки до 12 кг.

Колірна забарвлення хутра цієї тварини розрізняється залежно від виду, але переважаючими кольорами є сіро-жовті і сіро-бурі кольори.

Зовні, за формою тіла і забарвленням, ховрахи є тваринами схожими на бабаків, тільки на відміну від останніх, мають трохи менші розміри.

Характер і спосіб життя бабака

Бабаки такі гризуни, які впадають в сплячку в осінньо-весняний період, що може тривати у деяких видів до семи місяців.

Під час неспання ці ссавці ведуть денний спосіб життя і постійно перебувають у пошуках корму, який їм необхідний у великій кількості, для зимової сплячки.

Проживають бабаки в норах, які риють для себе самі. У них же вони впадають у сплячку і знаходяться всю зиму, частина осені і весни.

Більшість видів сурков селяться невеликими колоніями. Всі види проживають сім’ями, в яких присутній один самець і кілька самок (зазвичай від двох до чотирьох). Між собою бабаки спілкуються короткими вигуками.

Останнім часом, з бажанням людей мати вдома незвичайних тварин, начебто кішок і собак, бабак став домашнім тваринам безлічі любителів природи.

По своїй суті ці гризуни дуже тямущі і не вимагають величезних зусиль їх змісту. В харчуванні вони не вибагливі, не мають смердючих екскрементів.

Дивіться також:  Харза тварина. Середовище існування та спосіб життя харзи

І для їх утримання є тільки одна особлива умова – їх необхідно вводити в сплячку штучним способом.

Харчування бабака

Основним раціоном харчування сурков є рослинна їжа (коріння, рослини, квіти, насіння, ягоди і так далі).

Деякі види, наприклад, жовточеревий бабак, вживають в їжу комах, таких, як сарана, гусениці і навіть яйця птахів. У день доросла особина бабака вживає близько одного кілограма їжі.

За сезон з весни до осені бабаку необхідно з’їсти стільки їжі, щоб набрати жировий прошарок, яка буде підтримувати його організм на час всієї зимової сплячки.

Деякі види, наприклад, олімпійський бабак, набирає жиру для сплячки більше половини всього ваги свого тіла, приблизно 52-53%, що становить 3,2-3,5 кілограма.

Можна побачити фото тварин сурков з набраними до зими жиром, цей гризун восени має вигляд товстої собаки породи Шарпей.

Розмноження та тривалість життя бабака

Статева зрілість більшості видів настає на другому році життя. Гон відбувається ранньої навесні, після виходу зі сплячки, зазвичай це відбувається в квітні-травні.

Самка виношує потомство протягом місяця, після чого на світ з’являється потомство у кількості від двох до шести особин.

Протягом наступного місяця-двох маленькі сурчата харчуються материнським молоком, а далі починають поступово вибиратися з нори і вживати в їжу рослинність.

На фото дитинчата бабака

При досягненні статевої зрілості дитинчата покидають своїх батьків і заводять свою власну сім’ю, зазвичай, залишаючись в загальній колонії.

В умовах дикої природи бабаки можуть жити до двадцяти років. В домашніх умовах тривалість їхнього життя значно менше і дуже сильно залежить від штучної сплячки, без неї тварина в квартирі навряд чи проживе більше п’яти років.

Дивіться також:  Двогорбий верблюд. Спосіб життя і середовище проживання двогорбого верблюда

Back to Top