Характеристика і опис лежня

Авдотка — цікава птиця, яку зустріти вдається не часто. Її спинка пісочно –сірого кольору з чорними смугами дозволяє їй прекрасно маскуватися серед сухої трави.

У довжину птах досягає 45 см, з яких 25 см це хвіст. Досить довгі ноги дозволяють пернатому швидко бігати.

Однак, ця довгохвоста красуня віддає перевагу вдень взагалі лежати без зайвого руху. Тому і помітити її надзвичайно складно.

Орнітологи досі не можуть прийти до остаточного рішення щодо цього виду. Одні вчені вважають, що ближній ріднею лежня є дрохва, але інші впевнені, що авдотка – кулик.

Поки йдуть суперечки, птах чудово себе почуває серед небагатій рослинності степів і пустель, полює, виводить пташенят, тобто, живе своїм звичайним життям.

Батьківщиною цієї пташки вважають Середню Азію, Північну Африку і країни Південної Європи. Саме там є великі степові місцевості, де птах селиться.

Але авдотка не обмежується тільки цими місцями, вона живе в Індії, Персії, Сирії, в Голландії і Великобританії. Навіть у Німеччині авдотка то і справа заселяє одні і ті ж місця.

Зимувати в холодних країнах птах не може, тому з настанням осені вона перелітає в більш теплі райони.

Але ось Середземне море авдотке походить в будь-який час року і тут вона не змінює своє місце проживання. Тому складно сказати, перелітний птах авдотка або ж ні.

Ареал проживання у цих птахів великий і різноманітний. Але це тільки на перший погляд. Насправді, ці птахи вибирають собі такі місця, які нагадують пустелю.

Вони чітко підпорядковуються трьом правилам: місце їхнього поселення має далеко і добре проглядатися, поряд повинна бути вода і гарний притулок.

Дивіться також:  Сплюшка птах. Спосіб життя і середовище проживання сплюшки

Спосіб життя птиці лежня

Так, авдотка – це не зграйка горобців, не любить вона компаній, їй більше подобається самотність. Та й не уживається вона з родичами. Вона дуже обережна, не довіряє ні птахам, ні тваринам.

Але і зазнайкой не має. У неї є дуже корисна якість — вона уважно придивляється до поведінки оточуючих її родичів чи інших птахів і тварин, і лише виходячи з їх звичок і манер, вибудовує свою поведінку.

Ворогам її помітити вкрай складно – вона наглядова, до того ж, зауважує небезпеку, що наближається раніше, ніж хтось встигне помітити її саму. Людині побачити цю обережну птицю дуже непросто.

Професійні фотографи заради одного фото змушені місяцями вистежувати, ховатися і вичікувати цю непросту птицю.

Спостерігачі виявили цікаву особливість цього пернатого. При наближенні небезпеки птах, буквально, втискається в землю і настільки зливається з кольором сухої трави, що можна пройти поруч, зовсім її не помітивши.

Але, якщо поблизу є чагарники або дерева, птах стрімко біжить туди рятуватися. Але не ховається, а швидко пробігши таке укриття, вибігає на відкрите місце вже з іншого боку.

Цікаво, що маючи розмах крил у 80см, вона зовсім не поспішає скористатися крилами. Від ворогів вона воліє тікати, а не летіти. І це в неї виходить віртуозно. Наприклад, мисливця вона може випередити на відстані пострілу.

А ось в спокійних ситуаціях авдотка створює видимість незграбного, неповороткого створення. Зовсім інше відчуття створює її політ. Він не тривалий, однак, птах легко маневрує, тримається впевнено, і разом з тим, летить плавно і м’яко.

Дивіться також:  Снігур птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання снігура

Вдень некваплива і малорухлива, вночі птах кардинально змінює свою поведінку. Політ її стає швидше, різкіше, птах піднімається на дуже велику відстань від землі і зверху видає дзвінкі крики.

Нічний рух – це, в основному, біг. Птах легко орієнтується в самих неосвітлених місцях і важко повірити, що з приходом дня ця енергійна непосида знову перетворюється в малорухливе створення.

Харчування лежня

Авдотка — нічний мисливець. Коли нічна прохолода опускається на землю, коли темрява приховує силуети жертв і їх переслідувачів, тоді птах відправляється на полювання.

Найчастіше, її видобутком бувають прямокрилі комахи або черв’яки, але не гребує вона і вечерею побільше.

Авдотка птах, наприклад, може впоратися з мишами, ящірками, жабами, з тваринами невеликих розмірів.

Починаючи полювати, птах видає своєрідний крик, який в нічній тиші чується дуже добре. Може здатися, що хижачка попереджає про себе необачну жертву, але це не зовсім так. Крик лякає дрібних гризунів, вони починають бігти з потаємних місць, тим самим виявляючи себе.

Піймавши така тварина, авдотка умертвляє його сильним ударом могутнього дзьоба, а потім починає дробити, тобто, постійно вдаряє маленьку тушку про камені, намагаючись перемолоти кістки. Комах птах теж спочатку вбиває, а вже потім приступає до трапези.

Розмноження та тривалість життя лежня

Авдотка не надто обтяжує себе будівництвом гнізда. Її гніздо, це, найчастіше, не надто глибока ямка, куди і відкладаються 2 яйця. Трапляється, що яєць буває більше, але це велика рідкість.

Пологе гніздо на грунті, майже не застелений травою настільки влаштовує птицю, що одного разу його побудувавши, вона буде повертатися туди постійно.

Дивіться також:  Крутиголовка птах. Спосіб життя і середовище проживання вертишейки

Яйця цього пернатого можуть бути різними – нагадувати яйця куликов або качині, бурувато – сірі, з цятками. Самка висиджує потомство, а самець захищає гніздо, відволікаючи від нього недругів.

Через 26 днів після кладки з’являються пташенята. Ці діти досить самостійні. Варто їм лише добре обсохнути, як вони тут же відправляються за батьками, залишаючи рідне гніздо назавжди.

Мати і батько не дуже довго пестують дітей, готову здобич вони їм дають тільки на самому початку, а після, дуже швидко привчають потомство добувати їжу самостійно.

Батьки не тільки вчать пташенят добувати їжу, але і привчають маскуватися. Ще зовсім крихітні, пухнасті грудочки притискаються до землі і завмирають при будь-якому натяку на небезпеку.

Здавалося б, природна настороженість повинна зберегти цей вид пернатих в достатній кількості.

Однак, занадто багато гнізд гине під ногами туристів і мисливців, надто не захищено гніздо від лисиць, собак та інших тварин, тому авдотка занесена в Червону Книгу і охороняється законом.

Back to Top