Особливості та середовище алтайського марала

Алтайський марал – унікальні зникаюче тварина. У гірських областях Алтаю мешкають олені красиві – алтайські марали. Це дуже великі тварини, вага особин чоловічої статі може досягати 350 кг, а ріст в холці 160 див.

Але незважаючи на розміри, ці істоти здатні з неймовірною легкістю пересуватися по крутих схилах, при цьому демонструючи незвичайну граціозність і будучи прикрасою гірських ландшафтів.

Вигляд цього оленя вишуканий і неповторний. Самим примітним прикрасою самця (як можна переконатися, дивлячись на фото алтайського марала) є його чудові гіллясті, що розходяться на кожній штанзі на п’ять і більше відростків, роги, які тварини час від часу втрачають, але щовесни вони знову починають відростати, досягаючи згодом вражаючих розмірів до 108 див.

Самки не наділені таким багатством. Крім того, зовні їх легко відрізнити від більш міцних і великих самців. Забарвлення цих тварин змінюється залежно від пори року.

У літні місяці вона буває коричнево-бурою або рудуватою, а взимку до цієї гамі додаються сіруваті тони. Примітною рисою забарвлення оленя є також, окантованное чорною смужкою, жовтувате дзеркало, частково заходить на круп.

В алтайському краї марали зустрічаються найбільш часто. Ареал їх поширюється також на території Красноярського краю, на Тянь-Шань і Киргизію, де їх можна зустріти в листяних і хвойних лісах, що охоплюють гірські місцевості. Живуть такі олені і в Новій Зеландії.

Види маралів

Це тварини Червоної книги. Колись ареал проживання алтайського марала був набагато обширней. Проте, з багатьох причин, такі чудові істоти поступово, але невблаганно, вимирають, і ніякі заходи поки що не в змозі змінити такий стан справ. Для розведення та охорони цих оленів створюються мараловодческие господарства.

Перші відомості про такому унікальному представника фауни землі були подчерпнуты в XVIII столітті з праць Палласа. Вивченням подібних живих істот давно займаються біологи, але найбільш вичерпні відомості про них були отримані тільки в 30-х роках минулого століття працівниками Алтайського заповідника.

Дивіться також:  Камяна куниця. Спосіб життя і середовище проживання камяної куниці

Алтайський марал був зафіксований, як самостійний вид у 1873 році, але через сторіччя такий тип тварин виявився віднесений тільки до підвидів благородних оленів: сибірської групи, частиною якої нині і вважаються марали. Крім неї, існують ще західна і середньоазіатська групи.

Характер і спосіб життя

Об’єктами полювання такі тварини служать з незапам’ятних часів. Цінними є сало і м’ясо алтайського марала, а також відмінна шкура. Але на цьому подібний перелік не закінчується, адже описувані олені є дивними і унікальними творіннями природи. Кров алтайського марала здавна використовується людиною як ліки, і понині ценясь у всьому світі і не маючи собі аналогів.

Майже казкові якості цих істоти, послужили не тільки приводом для створення міфів, але і перетворились в предмети торгівлі, при цьому, на жаль, не завжди з дотриманням почуття міри, служачи об’єктом нестримної наживи. Таке положення справ стало, безсумнівно, головною причиною безсовісного винищення тварин.

На долю маралів це негативним чином відбилося і на якомусь етапі призвело до практично повного знищення унікального виду. Крім браконьєрства на скорочення чисельності впливали і природні фактори: важкі зими і відсутність відповідного корму.

Окостенілі рогу алтайського марала використовуються для виготовлення прикрас, дорогих виробів і сувенірів. Але подібна деталь зовнішнього вигляду, служить не тільки прикрасою, але використовувана тварин як засіб для боротьби і захисту, має для людини та іншими цінними якостями.

Весна для маралів стає періодом зростання пантів. Так називаються неокостеневшие молоді роги алтайських маралів. Цей безцінний матеріал, який використовується людиною в багатьох областях фармакології.

Цілющі властивості пантів здавна застосовувалися в східній медицині, були відомі і особливо цінувалися в Китаї. Саме тому жителі Піднебесної скуповували подібний унікальний товар за великі гроші. Кілька століть тому властивості пантів алтайського марала стали використовуватися в Росії.

Дивіться також:  Песець тварина. Спосіб життя і середовище проживання песця

Полювання на оленів з плином часу відійшла на другий план, а прибутковою справою стало створення розплідників, де містилися ці тварини. Нині пантовое оленярство розвинене досить широко, а цінний матеріал з успіхом поставляється за кордон.

Панти починають зрізати у маралів з дворічного віку. Вони часто досягають ваги до 10 кг, причому подібна цінна кісткова тканина коштує набагато дорожче рогів інших оленів.

Молоді роги прийнято зрізати ще до закінчення їх зростання. Після цього панти заготовляють спеціальним чином: сушать, варять, консервують або використовують для виготовлення ліків.

Харчування алтайського марала

Маралтварина, що харчуються виключно рослинною їжею, але раціон його різноманітний і залежить від пори року. У зимові місяці, щоб прогодувати себе вони спускається до підніжжя гір.

Часто трапляється, що цей нелегкий шлях по тривалості становить до 100 км. А тваринам проходиться долати численні перешкоди, перепливаючи бурхливі гірські річки.

Вони чудово плавають. У період холодів маралам не залишається нічого іншого, як тільки задовольнятися жолудями і листям, іноді хвоєю, або харчуватися лишайниками.

В такий період їх організм надзвичайно потребу в мінеральних речовинах. Для заповнення цієї потреби тварини жують землю, лижуть сіль в солонцях і жадібно п’ють гірську мінеральну воду з джерел.

З приходом весни проблеми з харчуванням зникають самі собою. В таку пору року гірські ліси і степи покриваються молодий високою соковитою травою. А серед рослин, даруемых щедрою природою, з’являється безліч лікарських, наприклад, червоний і золотий корінь, левзея, здатні зцілити будь-які недуги. Трохи пізніше з’являються гриби, ягоди, горіхи, що робить раціон маралів різноманітним і поживним.

Розмноження та тривалість життя

Марал відноситься до такого типу живих істот, які дозрівають, щоб мати потомство, досить пізно. Здатність до спарювання вони отримують у віці трохи більше року, але самки народжують оленят тільки після досягнення ними трьох років. Чоловічі особини ж знаходять здатність до повноцінного запліднення лише до п’яти років.

Дивіться також:  Крилан тварина. Спосіб життя і середовище проживання крилана

Поза періодом розмноження, самці віддають перевагу бродити серед гір на самоті. Їх подруги і молодняк проводять своє життя, об’єднуючись в невеликі зграї, які включають в себе від 3 до 6 членів, а головною в групі це завжди буває досвідчена самка.

Всесильні інстинкти у цих тварин проявляється ближче до осені. Бики в цей час вирушають на пошуки місць, де пасуться самки, привертаючи їх увагу гучним, низьким і протяжним ревом, звуки якого розносяться на багато кілометрів.

У шлюбний період тварини практично не вживають їжі, але п’ю надзвичайно багато. Запеклі сутички за право залишити потомство в цей час – саме звичайна справа для маралів. Часто наслідками битв бувають жорстокі каліцтва. Але до кінця осені пристрасті вщухають, поновлюючись лише в наступному році.

Для появи потомства бики створюють своєрідні сім’ї, які представляють із себе гареми з двох або трьох, рідше п’яти самок. Власники їх, з незвичайною ревнивостью охороняють своїх самок від посягань суперників.

Дитинчата марала можуть мати плями, але тільки до першої линьки

Але жіночим особинам надається повна свобода вибору. Зазвичай вони вибирають самого сильного самця з великими рогами. Але якщо бажають покинути заступництво наскучившего ватажка і знайти собі іншого, колишні чоловіки зовсім не прагнуть перешкоджати подругам.

Дитинчата з’являються на світ лише до початку наступного літа. У період спарювання самки спокійні, а весь свій запал витрачають на захист знову появи потомства.

Кидаючись на захист приплоду ці великі і сміливі тварини здатні боротися навіть з такими кровожерливими хижаками, як рисі і вовки, виходячи переможцями і звертаючи кривдників у втечу.

Мешкаючи в дикій природі, марали проживають зовсім недовге життя, яка триває не більше 14 років. Але в тваринницьких господарствах олені часто доживають до 30 років.

Back to Top