Африканський страус відноситься до єдиному представнику даного сімейства. Зустріти його можна в умовах дикої природи, але також він прекрасно розчиняється і зростає в неволі.

Особливості та середовище африканського страуса

Страус є однією з найбільших птахів на землі. Вага страуса африканського у дорослому стані досягає 160 кг, а ріст його трохи нижче 3 метрів. Голова у страуса маленька по відношенню до його тіла, шия довга і гнучка. Дзьоб прямий не твердий. Надклювье має ороговілий наріст. Рот закінчується прямо в око. Очі опуклі з великою кількістю вій.

Оперення у самців чорного кольору з білими перами у хвостовій частині і на кінцях крил. Самки забарвлені в сірий колір з білими перами на кінцях хвоста і крила. Голова і шия страуса не мають оперення.

Здатність до польоту у страуса відсутній через слаборозвинених грудних м’язів і недорозвиненістю крил. Його пір’я мають кучерявість і рихлість і не створюють міцних пластинок опахал. Зате здатність страуса до швидкого бігу не зрівняється навіть з кінської швидкістю. Ноги відрізняються довжиною і силою.

Багатьох цікавить питання, скільки пальців у африканського страуса? Лапа африканського страуса має два пальці, один з них ороговілий. На нього відбувається опора при ходьбі і бігу. Яйце страуса відрізняється своїм великим розміром. Одне таке яйце рівносильно 24 яйця курки.

Африканський страус мешкає в саванных і пустельних зонах за лісами екватора. В Австралії живе дуже схожа на африканського страуса птах під назвою ему. Раніше її вважали родичем страусів, але останнім часом стали відносити до загону Казуароподібних.

У африканського страуса два пальця

Ця птиця також має величезні розміри: до 2 метрів зростом і вагою 50 кг. Африканський страус на фото не зовсім схоже на птицю, однак саме їй він і є.

Характер і спосіб життя африканського страуса

Страуси люблять перебувати в товаристві з антилопами і зебрами і переселяються, слідуючи за ними. З-за свого хорошого зору і великого зростання першими помічають і дають сигнал іншим тваринам про наближення небезпеки.

Дивіться також:  Мохноногий сич. Спосіб життя і середовище проживання мохноногого сича

У цей час починають голосно кричати, і розвивають швидкість бігу більше 70 км на годину, а довжину кроку – 4 м. Маленькі страусенята місячного віку до 50 км на годину. І навіть на поворотах швидкість їх не зменшується.

Коли настає шлюбний період, один чорний африканський страус захоплює певну територію в кілька кілометрів. Колір шиї і ніг стають яскравим. Самців на своє вибране місце він не підпускає, а до самкам відноситься приязно.

Птахи збиваються в маленькі групи по 3 – 5 особин: один самець і кілька самок. Під час спарювання африканський страус виконує незвичайний танець. Для цього він розгортає крила, розпушує пір’я і ставати на коліна.

Після, закинувши голову і поклавши її на спину, виробляє нею обертальні руху про спину. В цей час він голосно стогне і сичить, привертаючи увагу самки. Навіть крила набувають більш яскравий і насичений колір.

Якщо самці сподобався танець і сам страус, вона прямує до нього, опустивши крила, проводить поклони головою. Присівши біля нього, повторює його руху, залучаючи інших самок. Так створюється гарем, де одна самка буде основною, а інші постійно змінюватися.

В цей час страуси стають дуже сміливими і агресивними. При виникненні небезпечної ситуації вони без страху біжать на ворога і кидаються в бій. Б’ються вони за допомогою ніг. Удар ноги має дуже потужну силу і здатний вбити на смерть. Тому зустрітися з цією птицею вирішується не кожен хижак.

Існує міф про те, що страуси ховають голову в пісок при вигляді небезпеки. Насправді це не так. Самка, що сидить на яйцях, під час небезпечної ситуації кладе на землю свою голову і шию, намагаючись сховатися і бути непомітною. Теж роблять і страуси при зустрічі з хижаками. І якщо до них в цей момент близько підійти, вони різко піднімаються і тікають геть.

Дивіться також:  Тукан птах. Спосіб життя і середовище проживання тукана

Харчування африканського страуса

Страуси є всеїдними птахами. В їх звичайний раціон можуть входити квіти, насіння, рослини, комахи, гризуни, маленькі черепахи, м’ясо тварин, недоїдене хижаками.

Так як у страусів відсутні зуби, то для сприятливого травлення вони проковтують маленькі камені, які сприяють подрібненню і перетирання їжі в шлунку. Страуси тривалий час здатні не вживати воду, так як основну частину рідини отримують з з’їдених рослин.

Розмноження та тривалість життя африканських страусів

Кладка яєць всіх самок проводиться в одне гніздо, яке самець самостійно вириває перед викладкою, глибиною від 30 до 60 див. Так їх може зібратися до 30 штук. У північній Африці трохи менше (до 20 штук), а в Східній Африці до 60.

Одне яйце важить до 2 кг, а в довжину досягає понад 20 див. Яйця африканського страуса мають гарну міцність, блідо — жовтий колір. Головна самка кладе свої яйця в середину і сама займається высиживанием, прогнавши інших самок.

Одне страусине яйце рівносильно 20 курячим

Тривалість періоду насиджування становить 40 днів. Самка займається цим весь день, відлучаючись на час, щоб поїсти або прогнати дрібних шкідників. Вночі сідати на яйця сам самець.

Пташеня вилуплюється з яйця близько однієї години, виламуючи шкаралупу спочатку дзьобом, а після потилицею голови. Від цього на голові утворюються садна і гематоми, які дуже швидко гояться.

Не вилупилися зіпсовані яйця самка розбиває для того, щоб на них злетілися комахи і пташенята змогли покормиться. Пташенята мають зір і пух на тілі, а також здатні до самостійного пересування. Один страусенок важить близько одного кг, а до чотиримісячного віку досягають до 20 кг.

На фото гніздо африканського страуса

Як тільки пташенята з’явилися на світ, вони залишають гніздо і разом з батьком спрямовуються на пошуки їжі. Перший час шкіра пташенят покрита невеликими щетинками. Розвиток оперення відбувається дуже повільно.

Дивіться також:  Оляпка птах. Середовище існування та спосіб життя оляпки

Тільки до двох років у самців з’являються чорні пір’я, а до цього за своїм зовнішнім виглядом вони нагадують самок. Здатність до розмноження з’являється на третьому році життя. Максимальна тривалість життя становить 75 років, а у середньому вони живуть 30 – 40 років.

У дитячому віці деякі пташенята сходяться і не розлучаються все життя. Якщо ці пташенята з різних сімей, то їх батьки починають воювати за них між собою. І ті, які змогли перемогти, стають батьками для чужого пташеня і займаються їх вихованням.

На фото пташеня страуса

Розведення африканських страусів

Розведення африканських страусів відбувається двома шляхами:

  1. Самка відкладає яйця і виводить потомство. До продажу допускаються яйця, молодняк, а також доросле потомство.
  2. Придбання молодняка для відгодівлі і наступної продажу дорослого потомства в цілях забою.

Розведення страуса здійснюється для того, щоб отримати: м’ясо, шкіру, яєчну продукцію, в тому числі шкаралупу, пір’я і кіготь. Розводити страуса необхідно в зонах м’якого клімату.

У літній час потрібно утримувати їх в загородах, обладнаних вигулу, а взимку в теплих приміщеннях з відсутністю протягів. Обов’язковою умовою змісту повинна бути підстилка у вигляді сіна, соломи або тирси.

Місця для вигулів повинні мати зростаючі дерева, де страуси зможуть сховатися від палючого сонця. Дуже важливо дотримуватися при розведенні страуса санітарно – гігієнічні умови. Щоб дізнатися ціну африканського страуса розглянемо прайс – лист цін одного з птахівничих організацій:

  • пташеня, віком один день – 7 тисяч рублів;
  • пташеня, віком до 1 місяця – 10 тисяч карбованців;
  • страус, віком 2 місяці – 12 тисяч рублів;
  • страус, віком 6 місяців – 18 тисяч рублів;
  • страуси 10 – 12 місяців – 25 тисяч рублів;
  • страус, віком 2 роки – 45 тисяч рублів;
  • страус, віком 3 роки – 60 тисяч рублів;
  • сім’я, віком від 4 до 5 років – 200 тисяч рублів.

Back to Top